טרואר המדבר

הנגב, אזור הגידול המדברי בישראל, הינו אזור מרתק וייחודי במינו בעולם כולו.

בימים אלה אנו לומדים את הטרואר של הנגב המדברי ואט אט מתחילים להכיר ולהגדיר אותו. מקור המילה טרואר הוא מהמילה הצרפתית ׳טרה׳ שפירושה אדמה, אך הוא מתייחס למעשה לכל תנאי הסביבה לגידול חקלאי: אקלים (טמפרטורה, קרינה, רוחות, לחות, משקעים וכו’), שיפוע המדרון, צמחייה ובעלי חיים. למעשה כל הגורמים שאינם אנושיים. המילה משמשת לתאור אזורי גידול וייצור של מוצרי חקלאות כגון ענבי יין, תה, קפה, גבינות ובשר. אנשי מקצוע יכולים בטעימות עיוורות לזהות מכנים משותפים בין יינות שגדלו באותו האזור, ושונות בין יינות המגיעים מאזורים שונים.

הצחיחות המדברית מהווה את האתגר הגדול ביותר לגידול ענבי יין בנגב, אך היא גם יתרונו המשמעותי. בנגב מעל ל-300 ימי שמש בשנה המאופיינים בטמפרטורות גבוהות, קרינה עזה המוחזרת מהקרקע הבהירה, עשרות בודדות של מ”מ גשם בלבד, ואדמה עשירה במלח אך ענייה במינרלים וחומרי מזון. 

זהו ללא ספק אחד מאזורי הגידול המאתגרים בעולם. מנגד, לשמחתנו יש בתנאים הקשים של המדבר הנגבי גם יתרונות. הבדלי טמפרטורה גדולים בין יום ללילה מסייעים להבשלת הענבים, האוויר היבש מונע רקבונות ומזיקים, ומנות קור נדיבות בחורף מחזקות את הגפן. גורמים ייחודיים אלה מסייעים  להבשלה של הענבים, ותנאים קשים אלה מייצרים טביעת אצבע ייחודית ליין המדברי מהנגב, ומאפשרים יצירת זהות מקומית ייחודית שניתן לזהות בטעימה.

טרואר הנגב מספק מצד אחד יינות קלילים ומתובלים הנעימים לשתיה, ומצד שני מאפשר ליין להתיישן ולהתפתח לאורך זמן. את הענבים הלבנים בוצרים לפני שהחומצות שבהם קורסות, כך שהיינות הלבנים של הנגב הם פריכים ומינרליים עם ארומות של פירות נשירים. הענבים האדומים בעלי קליפה בוסרית ודקה, כך שהיינות האדומים של הנגב הם יינות קלים שכיף לשתות. 

בנגב יקבים וכרמים, המוכיחים לעולם שניתן לייצר יין איכותי בתנאים המאתגרים של המדבר. המסורת העתיקה של גידול כרמים וייצור יין, בשילוב חדשנות חקלאית ונופים מרהיבים של מדבר, מהווים מנוע צמיחה פנימי ובינלאומי ומחזקים את הנגב כיעד תיירותי ברמה הגלובלית.

 

״כשמטיילים ברחבי הנגב ניכרים לעין סימני חקלאות יין עתיקה - מתקני שימור מים, טרסות חקלאיות וגתות רבות המפוזרות באזור. בנגב נטעו כרמי גפנים ליין כבר בעת העתיקה לפני כ-3000 שנה, החל מהתקופה המקראית הקדומה.״

ראוי שנזכור כי איננו ממציאים דבר חדש, אלא רוכבים על גבי מורשתם של קדמוני הנגב. כשמטיילים ברחבי הנגב ניכרים לעין סימני חקלאות יין עתיקהמתקני שימור מים, טרסות חקלאיות וגתות רבות המפוזרות באזור. בנגב נטעו כרמי גפנים ליין כבר בעת העתיקה לפני כ-3000 שנה, החל מהתקופה המקראית הקדומה. בהמשך גידלו גפני יין במדבר גם בתקופות הנבטית והרומית, וביתר שאת ניטעו כרמי גפנים בתקופה הביזאנטית. החקלאות בנגב יכולה היתה להתפתח רק באמצעות פיתוח הטכנולוגיה לניתוב מי השטפונות ולאגירתם בבורות מים נסתרים. מי הגשמים המועטים היורדים באזור, נאספו בתחכום רב לבורות ומאגרים תת קרקעיים, כאשר השקיית השטחים החקלאיים נעשתה על ידי הקמת טרסות לרוחבם של ערוצים רדודים, אשר מנעו סחף ובכך יצבו את משטחי הגידול והאטו את זרימת המים כך שיכלו להיספג ביתר שאת בקרקע החקלאית.

בתקופות הקדומות היה היין מצרך חיוני בכלכלת הישוב והמסחר. היין היווה כרבע עד שליש מצריכת הקלוריות של האדם הבוגר, והיווה מצרך חיוני ברפואה מונעת בזכות הכוהל והפוליפנולים שבו, אשר סייעו לחיטוי מי השתייה. יינות האזור היו מוכרים תחת מותג בינלאומי שנשא את שמות נמלי המוצא שלהם, ויוצאו לרחבי העולם תחת השמות יינות עזה ואשקלון. יינות אלה היו ידועים באירופה באיכותם הגבוהה, כפי שעולה משרידי הקנקנים אשר נמצאו לאורך החומה האדריאנית באנגליה, במרתפי המלך המרובינגיקלוביוס בפריז, ובכל הנמלים והערים לאורך החופים המקיפים את מרכז ומערב הים התיכון.

עם הגעת השלטון המוסלמי לארץ ישראל, השתנתה הכלכלה המרחבית. דתם של השליטים החדשים אסרה על שתיית יין והנגב כבר לא היה הגבול הדרומי של האימפריה הרומיתביזנטית. בתקופה זו החלה תעשיית היין לדעוך, ונראה שנכנסה לתרדמה עמוקה שנמשכה כ-1,400 שנים. אפילו צינורות המים שהונחו בשנות הארבעים והחמישים של המאה העשרים, בעקבות ראשוני המתיישבים היהודים שהגיעו להפריח את השממה, לא הצליחו להעיר אותה. והנה, אחרי שנים ארוכות של המתנה הגיעה גם שעתו של הנגבבעשורים האחרונים זכה היין המדברי לעדנה מחודשת, חלוצים ישראלים מובילים גל נטיעות ומעוררים את אזור היין המדברי הרדום והעתיק. כיום כבר נטועים בנגב כ-3,000 דונם של כרמי יין, ופועלים במרחב מעל ל-30 יקבים בגדלים שונים.

קרדיט: פרופסור עמוס הדס, ד”ר שחר שילה, רוני ססלוב, יעקב אוריה, דוד פינטו (יקב פינטו), צור שיזף, מזור יפתח (יולי 2017) והיקב עוד יהיה פורח! איך מייצרים יין בנגב? סגולה מגזין ישראלי להיסטוריה. אוחזר מתוך: לחץ לקישור.