כל מצודה והיין שלה
טיול במצודות קדומות וביקבים חדשים באזור ערד
בקעת ערד מאז ומתמיד היתה מסדרון מעבר חשוב. לאורכה, ממזרח למערב, עוברת הדרך מים המלח לבאר שבע ולחוף הים התיכון, ואילו מצפון לדרום חוצה אותה הדרך המובילה מהר הנגב לדרום הר חברון. מפגש דרכים חשוב זה, בתפר שבין ארץ ים המלח ממזרח, וארץ הנגב ממערב, ארץ המזרע- הארץ הנושבת מצפון, והישימון- ארץ הנוודים מדרום, נתן למי שהחזיק באזור כוח אסטרטגי חשוב. לכן לא מפתיע שבבקעת ערד ובסביבתה אפשר למצוא מצודות ומבצרים ממגוון תקופות וממגוון תרבויות. מרחבי הלס של הבקעה וגם שיפולי ההר שמצפון לה, נתנו לה גם אופי חקלאי ייחודי, ובעשורים האחרונים נוספו אליו גם כרמי ענבים, ויקבים שמאפשרים לתת טעם ייחודי לביקור באזור.
- איפה?
מרחב העיר ערד, מגן לאומי תל ערד ועד גן לאומי מצדה
- מי?
הטיול מתאים לזוגות וקבוצות מבוגרים
- מתי?
באמצע השבוע. אפשרי לכל אורך השנה, אבל מומלץ במיוחד בין הסתיו לאביב
- כמה זמן?
יום טיול, כ 8 שעות
* מומלץ ליצור קשר עם בתי העסק לפני ההגעה על מנת לתאם ביקור
גן לאומי תל ערד
בגן לאומי תל ערד מסתתרים שני סיפורים ארכיאולוגיים מרתקים, אשר לא זוכים לתשומת הלב הראויה.
למעשה מחולק האתר לשני אזורים- העיר הכנענית וגבעת המצודות, ולכל אחד מהם היסטוריה מרתקת, תעלומות בלתי פתורות, סיפורים ייחודיים, וגם השתלשלות מעניינת של תולדות המחקר. בביקור בעיר הכנענית אפשר להכיר מקרוב את אורח החיים של תושבי ספר-המדבר, הערדים הקדומים של לפני 5000 שנה. אפשר ללכת לאורך החומה הקדומה, לבקר בשרידי הבתים הצנועים, ולפענח את סוד המים של העיר. כאשר מטפסים לגבעת המצודות מתגולל סיפור שונה- על מצודה צבאית בממלכת יהודה, ערב חורבן בית ראשון לפני 2600 שנה, על מאגר מים סודי, על מקדש שנקבר בכוונה, ועל המכתבים האחרונים שקיבל ושלח מפקד המצודה לפני שזו נפלה בידי הבבלים.
בונוס- אם תגיעו במרץ יש סיכוי שתוכלו גם ליהנות מפריחת האירוסים על מדרונות התל.
לא רחוק מתל ערד שוכן יקב יתיר. אחד היקבים הוותיקים, הגדולים והמפורסמים בנגב. יקב יתיר אומנם שוכן בבקעת ערד, אבל הענבים עבור היינות “גולשים” אליו מכרמים הנטועים ביער יתיר שמעליו, על שיפולי ההר. מגוון המפנים של חלקות הכרם השונות, הפרשי הגבהים והאקלים של ספר המדבר, נותנים ליינות היקב טעמים ייחודיים המביאים ליי ביטוי את הטרואר ה”יתירי” המיוחד. את הביקור ביקב יש לתאם מראש. לא לפספס- יין יתיר חבית 80.
אחרי הביקור ביקב יתיר יגיע הזמן לארוחת צהריים. את הסעודה המפנקת אנחנו שומרים לערב, אז מומלץ לאכול ארוחה קלה באחת המסעדות בערד, או לפתוח סלסלת פיקניק מול הנוף במצפה מואב.
גן לאומי מצדה
סיפורה של מצדה יכול למלא ספרייה שלמה. זהו אחד האתרים המפורסמים בישראל- בקרב ישראלים, וגם בקרב אנשים בכל העולם. הממצאים שנחשפו על הצוק המבודד הם מרתקים, מרשימים וייחודיים, והחיבור של הממצאים הללו למקורות ההיסטוריים מאפשר להחיות את האבנים וללכת בית החורבות שעל ההר ממש בעקבותיהם של גיבורי הסיפורים. אי אשפר שלא להתרשם ממפעל הבנייה המגלומני של המלך הורדוס שבנה על מצדה שילוב מיוחד של מבצר מקלט, וארמון פאר עבורו ועבור בני משפחתו. במרד הגדול נתפסה מצדה על ידי המורדים והרומאים הטילו עליה מצור, שאת שרידיו אפשר לראות עד היום סביב ההר. ועל כל זה תוסיפו נוף עוצר נשימה אל ים המלח והרי מואב, שבילים תלולים ומתפתלים ובורות מים ענקיים.
מצדה יכולה לתפוס יום טיול שלם, אבל הדרך המהירה ביותר להגיע אליה היא ממזרח, מתוך העיר ערד, ולעלות בשביל הסוללה. אם הגעתם בכלי רכב פרטיים- גם תרדו בשביל הזה בחזרה לכלי הרכב, אבל אם יש לכם רכב שיכול לאסוף אתכם מנקודה אחרת- נצלו את ההזדמנות ורדו מההר דרך שביל הנחש.
אחרי יום עמוס במדבר אין כמו ארוחה טובה (הבטחנו, לא?)
אליעזר בר שדה הוא איש של קולינריה. הוא אוכל טוב ושותה טוב, ואוהב לארח ברוחב לב. את היקב שלו הוא הקים כי היה לו חשוב להגיש יין טוב בארוחות האבירים של “מדורת השבט“- העסק המשפחתי. בכל שנה מייצרים בני המשפחה כ 12,000 בקבוקים ממש במרתף הבית, כאשר בערך שישית מהכמות הזאת תמצא את דרכה לשולחן האבירים בסדנאות של “מדורת השבט”.הם מקפידים, ככל האפשר, לבחור את הענבים שלהם מכרמים בנגב, וכדי להגיע ליין טבעי- חשוב להם להקפיד על כל שלב- גידול אורגני, איכות וטיב המים, בציר לילי מוקדם, העברה בקירור, סחיטה ממש מעל פתחי מיכלי התסיסה ועוד. ביקב צוף מאמינים בניצול האיכויות שכל חלקי הענבים תורמים ליין, ולכן, למשל, הם משאירים את הקליפות בתוך מיכלי התסיסה עד 70 ימים (פי 10 מהמקובל). אליעזר גם מקפיד להפסיק את ההשקייה לגפנים שהוא מתכוון לבצור כשבוע לפני הבציר עצמו. הוא מאמין שהעקה תורמת טעמים ואכויות משלה ליין, אבל כדי שהיין לא ייצא עצוב- הוא דואג להשמיע מוזיקה בכרם בכל הזמן הזה…
במדורת השבט תוכלו להזמין סדנת קולינריה שהיא משתה אבירים מפנק. לגבי היין, אין מה לדאוג- במהלך הסעודה יעלו וירדו בקבוקי היין הטובים ביותר של יקב צוף, בליווי הסברים וסיפורים מפי העושים במלאכה, ואף תוזמנו לסייר ביקב ולשמוע על תהליך הייצור והמחקר הייחודי שנעשה במקום.
מה עוד?
אחרי סעודה במדורת השבט, סביר שלא תרצו לנסוע רחוק. ערד ידועה בצימרים המפנקים שלה. מי שמעדיפים יציאה אל המדבר יכולים ללון בכפר הנוקדים. לחילופין, אתם יכולים להזמין לילה במערה שבהר, בכפר הציורי דוריג’את שבשיפולי רכס יתיר.