לאורך נחל ניצנה

טיול ג'יפים במורד נחל מדהים ולא מוכר

כאשר מסתכלים על מערכות הניקוז הגדולות שבנגב, יש כאלה שזכו לפרסום ולהכרה, ויש כאלה שנשארו אלמוניות- למרות חשיבותן הרבה. נחל ניצנה הוא אחד הנחלים הללו. אגן הניקוז שלו מתחיל סמוך למצפה רמון, והוא מנקז את כל מערכת הנחלים המערבית של הר הנגב הגבוה. אגן הניקוד הזה הוא בעל פוטנציאל לשטפונות אדירים, ואכן, פעם בכמה שנים נחל ניצנה זורם במלוא עוזו, והיו אפילו מקרים שבהם הוא שטף את הגשרים שנבנו מעליו.

אלא שנחל ניצנה מוזר מבחינה אחת- כל כמות המים האדירה שזורמת בו לא מגיעה לים. הנחל חוצה את הגבול אל תוך סיני ונבלע בחולות… לאורך אפיקו העליון, מהר הנגב הגבוה ועד פתחת ניצנה עובר הנחל בנופי בראשית מרשימים, ולאורכו אפשר למצוא שלל אתרים גיאוגלוגיים וארכיאולוגיים מסתוריים ומרתקים. רוב המסלול עובר בשטח אש פעיל, ולכן הוא מתאים רק לסופי השבוע ולחגים הארוכים, ובכל מקרה יש לתאם את הכניסה לשטח עם כוחות צהל.

מסלול הג’יפים לאורך נחל ניצנה, מכביש 171 ועד פתחת ניצנה על כביש 222

המסלול מתאים לרכבי 4X4 קשוחים ומאובזרים

אפשרי בסופי שבוע בלבד כל השנה, אבל מומלץ במיוחד בעונת האביב. מסוכן בעת חשש לשטפונות

יום טיול ארוך, כ 8 שעות בערך

* מומלץ ליצור קשר עם בתי העסק לפני ההגעה על מנת לתאם ביקור

לפני הטיול- מצפה רמון

טיול הג’יפים לאורך נחל ניצנה הוא ארוך וכדי שתוכלו להנות ממנו בנחת כדאי לצאת אליו מוקדם. לשם כך מומלץ להגיע ערב קודם וללון במצפה רמון. אפשר לבחור מלון או צימר מפנק, ואפשר גם ללון באחת החוות שבאזור שיש בהן גם אופציה לטעום מהיינות המקומיים- חוות צל מדבר ויקב נבאטו, חוות כרמי הר הנגב או חוות נועם במדבר.

לאורך נחל ניצנה עגור, קרדיט ג'יפולוג וasafk
לאורך נחל ניצנה עגור, קרדיט ג'יפולוג וasafk

לכל טיול יש נקודת התחלה, ואת הטיול הזה כדאי לפתוח בעצירת בוקר אצל צור שיזף בכרם שיזף. עוד לא ממש התחלתם את היום, ויש לכם עוד נהיגה ארוכה מאוד, אבל אי אפשר שלא לטעום, ובעיקר להצטייד לדרך בבקבוק יין משובח שנוצר ממש כאן בכרם הייחודי הזה.

כרם שיזף גדל מתוך תפיסה מאוזנת עם הטבע. בין שורות הגפנים תוכלו לראות את הצומח המקומי שחודר באין מפריע, ושצור מקפיד שלא לרסס ולא לגזום. חרקי המדבר וחיות הבר הפכו את הגפנים לביתם, ומביאים איתם את האיכויות והחיות של הר הנגב הגבוה. עבורו הגישה הזאת היא הבונה את הטעמים המורכבים של היין שהוא עושה כאן באהבה. הם אמנם לא מוצגים על המדפים בחדר הטעימות החשוף, אבל אל תשכחו לבקש גם צנצנת של זיתים מהחבית שצור קוטף מעצי הזית שגדלים כאן לצד הגפנים, וממליח בעצמו.

הסיפורים של צור, משנים ארוכות של הרפתקנות מקצועית, הם אטרקציה בפני עצמה, ובקלות אתם עשויים למצוא את עצמכם נשאבים לעוד סיפור ולעוד לגימה ועוד טעימה, אבל הטיול עוד לא התחיל. זכרו שתמיד אפשר לחזור לביקור שכולל גם לינה ושיחות אל תוך הלילה.

כרם שיזף, קרדיט צור שיזף
כרם שיזף, קרדיט צור שיזף

בור חמת

נסיעה קצרה של כמה קילומטרים מערבה מכרם שיזף תביא אתכם לבור חמת, ולמעבר הרשמי של קו פרשת המים הארצי. בנקודה הזאת אתם משאירים מאחור את היובלים העליונים של נחל צין הזורמים כולם, בסופו של דבר, מזרחה  לים המלח, וכעת אתם נכנסים ליובלים העליונים של נחל ניצנה, שאיתם תנועו צפונה לאורך המסלול.

בור חמת הוא בור מהתקופה הישראלית, שנבנה כאן כדי לספק מים למפעל התיישבות ממלכתי שנועד לשפר את המשילות של מלכי יהודה המאוחרים על דרכי המסחר בנגב. בחורפים גשומים הבור מתמלא במי הגשמים, וישנם אמיצים שנכנסים, על אחריותם, לטבילה במי הבור הקרררים.

בור חמת, קרדיט מיה ספקטור צל מדבר
בור חמת, קרדיט מיה ספקטור צל מדבר

נחל ניצנה

כמה מאות מטרים אחרי בור חמת- יורדים סוף מהאספל לדרך העפר שבנחל ניצנה.

המסלול לאורך נחל ניצנה ייקח אתכם במעבר הדרגתי דרך אזורי אקלים- מהרמות הגבוהות של הר הנגב עד לדיונות של חולות חלוצה ועגור. מנוף הצומח של אלות אטלנטיות ושקד הרמון באזורים הגבוהים תגיעו אל השיטים של הנחלים הרחבים והחוליים. משרידי התיישבות וחקלאות קדומה מתקופת הברונזה והברזל, תעברו שרידים של נוכחות וחקלאות בדואית, ולבסוף תצאו אל השדות והחממות של מושבי פתחת ניצנה.

לאורך המסלול ישנן כמה נקודות של עבירות קשה, אולם ברובו הוא נוח לנסיעה ולא מאתגר אותנו בטלטלות קשות. יחד עם זאת, למי שמחפש את האתגרים, אפשר לסטות מאפיק הנחל עצמו, לכל מיני מעקפים ותוספות, אשר יאתגרו אתכם בכל מיני מכשולים ומעברים, מצד אחד, ויתגמלו אתכם בתצפיות, בורות מים קסומים, ופינות חמד מדבריות. קחו בחשבון שכמעט כל השטח הוא שטח אש ואין לרדת משבילים מסומנים! כמובן- חשוב לנהגו באחריות ולהתרחק מנפלים.

חולות עגור, קרדיט ג'יפולוג וasafk
חולות עגור, קרדיט ג'יפולוג וasafk

מומלץ לבחור נקודות צל טובות לאורך הדרך, לפתוח גזייה וצידנית, וגם למצוא את הפינה המושלמת לפתיחת בקבוק היין שהצטיידתם בו בתחילת הדרך.

גן לאומי ניצנה

נחל ניצנה מתחבר בחזרה למחוזות המיושבים בכביש שבין ניצנה לעזוז. אתם יכולים לעצור לקפה או עוגה בקפה עזוז. ואז, נסיעה קצרה צפונה תביא אתכם לגן לאומי ניצנה. שרידי העיר נראים עד היום על הגבעה המרשימה הזאת, ושיטוט למרגלותיה יביא אתכם לבארות העתיקות שלה (שהמשיכו לשמש גם בתקופות מאוחרות, ועברו מספר שיפוצים ותוספות), ולכנסיות המרשימות שלה, שעברו שחזור חלקי). בראש הגבעה ניצבים שרידי בית החולים שנבנה כאן על ידי יחידות גרמניות שלחמו לצד הצבא התורכי במלחמת העולם הראשונה, כאשר כאן, בנינצה, שנקראה אז עוג’ אל חפיר, נבנה בסיס לוגיסטי חשוב של הצבא התורכי-גרמי. דמיינו לעצמכם כוסית של אחר הצהריים במרפסת של בית החולים…

היישוב הצפוני ביותר שבפתחת ניצנה הוא גם היישוב הצעיר ביותר בפתחה. מושב באר מילכה עלה על הקרקע רק בראשית שנות האלפיים, ויש בו שילוב קסום והטרוגני של תושבים. בועז ורינה דרייר, תושבי המושב, מגדלים כאן, על החולות, גפנים אורגניות, וצמחי תבלין לשמנים אתריים. שניהם במקור מדרום אפריקה, ורבים טוענים שהדבר מורגש ביין המשובח שהם עושים. הייחוד של הכרמים של שפע ישראל הוא בבחירה המעניינת שעשו כדי להתמודד עם הקרינה הגבוהה באזור שבו בחרו לגדל את הענבים שלהם. קרינה זו גורמת להבשלה מוקדמת של הענבים ופוגעת בתנובה. במקום למתוח רשתות על קונסטרוקציות מורכבות, בועז בחר לגדל את הגפנים ולגזום אותם בשתי קומות. כך העלים של הקומה העליונה מצלים על ענבי הקומה התחתונה ומביאים את הכרם לאיזון בלי התערבות חיצונית נוספת. עם או בלי השפעות דרום אפריקאיות- היין פשוט משובח, והעובדה שמדובר ביינות כרם-יחיד מביאה לידי ביטוי במלוא עוזה את האיכויות הנדירות של המרחב החולי בגידול ענבי היין.

יקב שפע, קרדיט דניאל בר
יקב שפע, קרדיט דניאל בר