לדווש בין כרמים

טיול אופניים עם טעם של עוד

טיולי אופניים הם דרך מצויינת להכיר נופים חדשים תוך כדי פעילות גופנית מהנה. אחד האזורים המושלמים לטיולי אופניים הוא מרחב נחל שקמה, ומסלולי האופניים המגוונים שסומנו סביבו. השילוב בין נופים חקלאיים פסטורליים, דרכים טובות ונוחות, ונקודות טבע וארכיאולוגיה עם סיפורים מרתקים, מבטיח שכל רוכב ורוכבת בקבוצה יישארו עם טעם של עוד בסוף היום. לכל אורך השביל יש חיבורים לקטעי סינגל מאתגרים, שמאפשרים לרוכבים “קשוחים” לבחור להזרים קצת אדרנלין, ואילו הרוכבים הרגועים, יכולים להמשיך על הדרכים המתונות. הדובדבן שבקצפת הוא האפשרות להוסיף נגיעות של יין וקולינריה משובחת למסלול, שרק הופכות אותו לקסום עוד יותר.

מרחב נחל שקמה רבתי. בין ניר עקיבא לאור הנר

הטיול מתאים לרוכבים ברמה בינונית ומעלה. מומלץ בקבוצות של 10-15 רוכבים

הטיול מומלץ לעונת החורף והאביב, בכל יום בשבוע- בתיאום עם היקבים

חצי יום, כ 4-5 שעות. המסלול הוא קווי ולא מעגלי. מומלץ לפתוח את היום בהקפצת כלי הרכב לנקודת הסיום באור הנר, ולנסוע בכמה שפחות כלי רכב לנקודת ההתחלה בניר עקיבא

* מומלץ ליצור קשר עם בתי העסק לפני ההגעה על מנת לתאם ביקור

איפה מתחילים?

המסלול מתחיל ביקב גלאי במושב ניר עקיבא. אל דאגה- עוד נחזור ליקב המרשים הזה שסיגלית ואסף, זוג המייסדים, הקימו כאן בעשרים אצבעות.

קרדיט-Arbor View House Wilfred Joseph
קרדיט-Arbor View House Wilfred Joseph

שביל השובלים

מניר עקיבא יוצאים דרום מזרחה לאורך קו המתח על קטע מ”שביל השובלים” שהוא שביל אופניים נוח שסומן כאן ב 2013, על השם המקורי של גוש היישובים באזור. כאשר הם עלו על הקרקע לראשונה, הם קיבלו את השם הכולל “השובלים” על שם קיבוץ שובל שהיה היישוב הותיק של האזור. עם הזמן קיבל כל אחד מהיישובים שם מקורי משלו, והשובלים נשכחו.

במפגש עם השביל האדום פונים צפונה עד “מצפור שביל השובלים”. הקשוחים יכולים לסטות כאן לסינגל הכבש, שמתאים רק לרוכבים מיומנים. ממשיכים צפונה לאורך השביל האדום וחוצים את שמורת בתרונות רוחמה עד לכביש 334, וכביש הגישה לקיבוץ רוחמה.

רכיבת אופניים בצפון הנגב, קרדיט ארז מנור
רכיבת אופניים בצפון הנגב, קרדיט ארז מנור

רוחמה

אחרי החצייה (הזהירה) של כביש 334, ממשיכים בכביש הגישה אל הקיבוץ. סטייה קצרה למזרח תיקח אתכם לאתר ההתיישבות המקורי של חוות רוחמה ולאתר הבאר של החווה. רוחמה היתה חווה חקלאית יהודית שהוקמה ב 1911, במה שהיה אז הנגב העמוק, רחוק מכל התיישבות יהודית אחרת באותה תקופה. החווה עברה גלגולים רבים של נטישה והתיישבות, עד שבסופו של דבר עלה על הקרקע הקיבוץ שניצב כאן עד היום.

מרוחמה ממשיכים בשביל האופניים המסומן- סובב רוחמה וברור חיל, תחילה מערבה ואז צפונה. עוברים את סכר ג’ממה, את שרידי מנזר חורבת ג’ממה, ומגדל תצפית אש, עד שמתחברים לדרך העפר המסומנת בכחול לאורך האפיק של נחל שקמה.

נחל שקמה

נחל שקמה הוא אחד הנחלים הגדולים והמשמעותיים של צפון הנגב. הנחל מתחיל בשיפולי הר חברון, וזורם מערבה עד השפך שלו באזור חוף זיקים.  לאורך אפיק הנחל אפשר למצוא שילוב ייחודי של טבע, נוף חקלאי ושרידים ארכיאולוגיים מרשימים ומפתיעים.

רוכבים לאורך הנחל מערבה, עוברים עצי שקד ואקליפטוס, עד החצייה של כביש 232.

ממשיכים מערבה. לכיוון אור הנר. בעונת הפריחה של הכלניות אפשר למצוא כאן אתר פריחה קטן ופחות מוכר.

עוברים סמוך לבית העלמין של אור הנר, ונכנסים אל הקיבוץ.

נחל שקמה, קרדיט יעקב שקולניק
נחל שקמה, קרדיט יעקב שקולניק

פפו הוא אומן ויינן. מי שעסק במהלך כל חייו הבוגרים בניהול מפעלים, החליט, עם הפרישה, לחזור ולעסוק בשתי אהבות ישנות- יין ואומנות. המושג “יקב ביתי” מקבל אצלו משמעות חדשה של איכות וייחוד, ובשילוב עם יצירות האומנות המקוריות שלו מובטחת לכם חוויה מרתקת ומגוונת.

תחילתו של היקב היתה מניסיון להפיק יין מענבי בר שגדלו על מדרון הגבעה שליד הבית שלו, והמשיכה מנטיעה של 150 שתילים מזנים שנבחרו כמעט באקראי – ויונייה ושיראז.
היום, אחרי עשרים שנה, פפו עושה יין מגפני המרלו, הקברנה והשיראז שלו, ומוסיף להם ענבים שהוא רוכש מכרמים אחרים.

פפו מקבל מבקרים בתיאום מראש בלבד. על הדשא המשקיף אל מדרון הגבעה והכרם שלו, תוכלו להתרווח ולהירגע בסוף הרכיבה.

אמנון, בנו של פפו, הוא מומחה לקולינריה האזורית. תוכלו לארגן איתו סיור קולינרי או ארוחה טובה להמשך היום.

מכאן עולים על הרכבים שהשארנו בתחילת היום, וחוזרים ליקב גלאי- מרחק של 30 דקות נסיעה.

אצל פפו בכרם, קרדיט ישראל פרקר
אצל פפו בכרם, קרדיט ישראל פרקר

אם לא יצא לכם אף פעם לטעום יין מכרם יחידני – יקב גלאי הוא תחנת חובה בשבילכם.

סיגלית ואסף גלאי התחילו את ה wine estate שלהם (“אחוזת יין” פשוט לא נשמע אותו דבר…) ב 1996, כשרכשו נחלה מוזנחת במושב, ניכשו, חרשו, נטעו, טיפחו והצמיחו ב 20 אצבעות כרם פורח שמזין יקב בוטיק משגשג.

הנוף הרך הנשקף מהיקב הוא הרקע המושלם לטעימה של היינות הייחודיים של היקב. כל היינות מיוצרים אך ורק מענבים שגדלו בכרם, ובכך מביאים לידי ביטוי באופן המזוקק ביותר את הטרואר המקומי. יינות אדומים, לבנים רוזה וקינוח- אשר כולם מיוצרים מענבים אדומים על טהרת הכרם.

אסף אוהב להכיר את האורחים שלו, ולא אחת קורה שמטיילים שרק קפצו לביקור, זכו לסיור מודרך אישי ממנו בכרמים, עם הסברים מרתקים על תהליכי הגידול והכנת היין.

תוכלו כמובן גם לתאם את סיורי טעימות מראש, בלווית מטעמים שונים.

יקב גלאי, קרדיט אסף גלאי
יקב גלאי, קרדיט אסף גלאי

רוצים עוד?

מרחב נחל שקמה ומערב הנגב הם גן עדן לרוכבים עם עשרות מסלולים וסינגלים במגוון אורכים ודרגות קושי.

כדי להנות מהם (עם עוד קולנריה מקומית איכותית, כמובן), מומלץ לבלות את הלילה באזור. כמעט בכל המושבים בסביבה תוכלו למצוא צימרים ואפשרויות אירוח. אחת האפשרויות המומלצות ביותר היא הנקודה ה12 שבמושב שדה צבי. הצימרים המפנקים שבמתחם מעוצבים בסגנון כפרי ייחודי, ונחבאים בפינות שונות של המתחם כך שתוכלו להנות ממקסימום פרטיות ושקט. בשנים האחרונות החלו בני הזוג רותם ושאול לייצר יין ביו-דנאמי מהכרם הקטן שלהם. את היין תוכלו למצוא רק במתחם הנקודה ה12, כך שיש לכם עוד סיבה טובה לבלות את הלילה.